ŠIROKÉ: Obec začala výstavbu športového centra za vyše 2,16 milióna eur

11.05.2013 Prešov

Široké 10. mája (TASR) – Slávnostným poklepaním základného kameňa sa dnes v obci Široké v okrese Prešov oficiálne začala výstavba športovo-oddychového centra, ktorého súčasťou bude aj viacúčelová športová hala. Tú by chceli odovzdať do užívania v priebehu štyroch rokov.
V čase, keď mnohé mestá s desiatkami tisíc obyvateľov len ťažko udržiavajú chod športovísk, dedina s 2400 obyvateľmi sa púšťa do ambiciózneho projektu vybudovania športovej haly, ktorá by mala stáť 2,16 milióna eur bez DPH, pričom pôjde výlučne o obecné zdroje. Ďalšie prostriedky bude potrebné investovať do ihriska s umelým povrchom a do detského sveta.
"Naším cieľom je vytvoriť pre občanov a predovšetkým mladú generáciu primerané podmienky na športovanie a oddych. Máme nadané a talentované deti, ktoré chcú športovať a dosahovať úspechy, treba ich v tom podporiť," zdôraznil starosta.
Najväčším objektom stavby bude viacúčelová športová hala s rozmermi 45 x 50 metrov, pričom v trojpodlažnom objekte vznikne plocha ihriska s veľkosťou 25 x 45 m, kde bude okrem palubovky aj možnosť vytvorenia ľadovej plochy. V jej susedstve bude 25-metrový plavecký bazén, sauna, bowlingová herňa, kurty na squash a ďalšie zázemie so šatňami, miestnosťami pre ostatné služby súvisiace so športom a relaxom.
"Technológia haly bude prispôsobená tak, aby sa teplo získané pri chladení ľadovej plochy využilo na prihrievanie vody v bazéne. Vedľa haly má byť viacúčelové ihrisko s umelou trávou, ktorá okrem športovania bude v lete slúžiť aj ako pláž k bazénu," vysvetľuje starosta obce.
V hale budú aj priestory pre bowling, squash, masáž, bufet, posilňovňa, 25-metrový plavecký bazén, sauna a hotel s kapacitou 20 lôžok. Súčasťou stavby je aj služobný byt správcu. V jednej z častí areálu by mal vyrásť aj detský svet s pieskoviskom a hernými prvkami.
Na slávnostnom akte začatia stavby sa dnes zúčastnili starostovia z partnerských obcí zo Slovenska i z Poľska. Poslanec Národnej rady SR a starosta obce Stará Bystrica Ján Podmanický konštatoval, že ide o zmysluplný projekt, ktorý poskytne predovšetkým deťom športové vyžitie.
"Myslím si, že ak obec vie v daných ekonomických podmienkach nastaviť svoje financovanie tak, že takýto projekt vie zrealizovať, tak to treba maximálne podporiť," povedal poslanec. Zdôraznil, že je potrebné podporovať také obce, ktoré sú aktívne a púšťajú sa do rozvojových projektov, ktoré sú udržateľné a prispievajú k rozvoju celého regiónu.
 

Vyberte región